keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Apina ja muita lähtökohtia

 
 
"Kuvittele tuulta purjeisiimme niin että vene kiitää kauniisti ja pehmeästi. Ja me sanomme: "Älä luota siihen, sillä tuuli tyyntyy. Tuulet tulevat ja menevät. Me haluamme vakaan prosessin. Joten laskekaa purjeet ja soutakaa." Ja niin me soudamme läpi elämämme ja etenemme kolmisen metriä. Ignatiuksen asenne on pikemmin tämä: meillä on lohdutus, antautukaamme sille, täysin, sillä niin me etenemme kilometrikaupalla, antaa mennä! Sitten tuuli tyyntyy. Mitä tehdä? Ottaa airot esiin? Ei, vaan rukoilla. Pyytää tuulta takaisin."
 
Anthony de Mello, Katseleminen
 
Katselin taannoin ruotsalaista asiaohjelmaa, jossa toimittaja ja eläintieteilijä keskustelivat haluamisesta. Eläntieteilijän mukaan valitseminen on taito, joka liittyy kehitysbiologiaamme. Pieni lapsi kauhaisee ruokaa nyrkkiinsä, vähän isompi kykenee irrottamaan otteensa ja valitsemaan haluamansa.
 
Apinoilla vastaavaa kykyä ei ole, mitä on käytetty hyväksi niiden metsästyksessä. Puuhun, jossa on sopivan kokoinen kolo, laitetaan apinoiden himoitsemaa puuroa. Eläin työntää kätensä ahtaaseen onkaloon, kahmaisee ruokaa, mutta ei saakaan nyrkissä olevaa kättään kolosta ulos. Apina ei kykene hellittämään herkusta eli avaamaan nyrkkiään vapautuakseen.

"Apina parka", ajattelin ohjelmaa katsellessani. Oli loppukesä ja olin vuorotteluvapaani kynnyksellä. Pääni oli pyörryksissä paikoista jonne mennä, asioista joita kokea, ihmisistä joita nähdä, teoista joita tehdä. Lopulta olin kuin satimeen joutunut apina - nyrkki täynnä herkkuja, joista tuntui mahdottomalta irrottaa ja valita.

Valitseminen on vaikeaa, käänteisesti se on luopumista kaikesta mahdollisesta ja sitoutumista vähään. Se on kääntymistä ulkoisesta sisäiseen. Se on asettautumista alttiiksi pettymyksille, mutta myös ilolle. Jäin vuorotteluvapaalle lokakuussa. Vähä vähältä hiljaisuus, joutenolo ja realismi siivilöivät haaveen, jonka päätin toteuttaa: pitkä patikkareissu. Vuorotteluvapaalaisen budjetilla Santiago de Compostelaan.


10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos molemmille, huomenna lento Sevillaan ja perjantaina alkaa patikointi :-)

   Poista
 2. Ajattelemisen aihetta kerrakseen... Kiitos1

  VastaaPoista
 3. Keep that smile:-) ja kuuntele kuinka kastanjetit soivatkaan <3 kirsi

  VastaaPoista
 4. Onnea ja siunausta matkallesi. Pysähtele, katsele, kuuntele ja nauti. Ota myös vastoinkäymiset kokemuksena. Sinua odottaa uskomaton matka.

  VastaaPoista
 5. Hieno aloituskommentti matkablogillesi! Siihen on helppo samaistua. Sinulla on edessäsi pettymyksiä ja iloa, ota ne kaikki vastaan.
  t. Tuula P. (Facebookista ja Pyhiinvaellus-ryhmästä)

  VastaaPoista
 6. Hyvää pyhää matkaa, tuulta jota tarvitset, ajatuksia ja ajatuksettomuutta, vaelluksen ajattomuutta, kenkien kestävyyttä, vettä ja valoa. Soit benie! Eeva-Liisa

  VastaaPoista
 7. Oikein mukavaa matkaa. Hengessä mukana, t. Virve

  VastaaPoista
 8. Hyvää matkaa, olet oikealla tiellä! Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaikille, on mukavaa tietaa etta olette hengessa mukana!

   Poista